(7k - NL) Een serieus conflict tussen de Delhaize en het personeel

Het conflict tussen het personeel en de directie van Delhaize gaat verder. Dit artikel geeft weer waarom het personeel, samen met de vakbonden, wel eens gelijk zouden kunnen hebben. Immers, de winstmarges van de winkels zijn tegenwoordig minder dan vroeger. 

Het winkellandschap is drastisch aan het veranderen. Mensen kopen nu regelmatig kleinere hoeveelheden i.p.v. eenmaal per week. Zo blijkt dat winkels in het beheer van Delhaize beperkte openingsuren hebben zoals niet open op zondag, wanneer tegenwoordig toch veel mensen gaan winkelen. De reden? Het personeel moet op zondag extra betaald worden. Ook avondwerk moet extra betaald worden. 

Mensen kopen nu ook via websites waarbij producten aan huis worden geleverd. Dit wordt zelfs gepromoot door Delhaize waardoor mensen minder naar winkels gaan, en deze dus ook minder inkomsten hebben. 

Vermits de winstmarges minder zijn, zal het ook moeilijker zijn voor zelfstandigen om de zaak winstgevend te maken, zeker vermits Delhaize niet goedkoop is. Een voorbeeld zijn Snickers die in Delhaize tot 55% duurder kunnen zijn dan in lokale winkels. 

Tenslotte zijn er op bepaalde plaatsen teveel supermarkten, en blijven er nog bijkomen zodat we weten dat niet enkel Delhaize maar ook andere supermarktketens in de problemen zullen komen. Hier is er dus een verantwoordelijkheid voor politici die regels moeten uitvaardigen om een gezonde omgeving voor winkels, van alle soorten, te creĆ«ren. Dit betekent dus dat er een beperkt aantal supermarkten per inwoners mogen zijn van eenzelfde groep, maar ook voor de ganse sector. Bv 30% in het totale aanbod supermarkten mogen van eenzelfde groep zijn, met een totaal van bv 30 of 50% supermarkten van alle winkels. Trouwens, wanneer er teveel winkels van een bepaalde groep zijn kunnen er leveringsproblemen zijn omdat vrachtwagens niet meer alle winkels volledig kunnen bevoorraden. 

"Zelfstandige winkels" moet ook betekenen dat de uitbaters niet enkel bij Delhaize producten moeten kopen, maar dit ook elders kunnen doen, waardoor zij dus producten goedkoper kunnen inkopen, en nadien aan concurrerende prijzen kunnen verkopen, i.p.v. aan hogere prijzen dan concurrenten (zie mijn hoger vermeld voorbeeld betreffende Snickers).

Wanneer Delhaize nu de winkels wenst over te laten aan zelfstandigen is dit omdat zij erbij zullen winnen. Inderdaad, zij die dit wensen zullen betalen om de winkel over te nemen en als zelfstandigen uit te baten. Dus, geld voor Delhaize. Echter, deze zelfstandigen zullen bij Delhaize de producten moeten blijven kopen, dus winst voor Delhaize. Indien er nu teveel Delhaize winkels in eenzelfde gebied staan zullen deze concurrenten van elkaar zijn terwijl mogelijk de bevoorrading niet optimaal is, hoewel Delhaize dan de steden waar tegenwoordig vaak beperkte leveringsuren gelden de schuld kunnen geven. Verder is er concurrentie met andere supermarkten en winkels. Uiteindelijk zullen bepaalde Delhaize winkels inderdaad niet levensvatbaar zijn en moeten sluiten, maar de kosten zijn dan niet echt voor Delhaize maar eerder voor de zelfstandige uitbater die de schuld zou kunnen krijgen van slecht management. 

Er is niets tegen zelfstandige winkels.  Echter, grote supermarktketens hebben de voorbije jaren geprobeerd om zelfstandige kleine winkels stuk te beconcurreren. En nu deze vaak verdwenen zijn wenst Delhaize, en mogelijk in de toekomst andere ketens, hun eigen winkels zelfstandig te maken, maar de beslissing waar de zelfstandige uitbaters hun producten aankopen ligt niet bij die uitbaters omdat ze bij de supermarktketen moeten aankopen waardoor het risico bij de zelfstandige uitbater ligt maar de voordelen bij Delhaize. Is dat correct? 

Hoewel, blijkbaar wenst Delhaize nu te garanderen dat geen enkele zelfstandige Delhaize zal failliet kunnen gaan tijdens de eerste vijf jaren, tot in 2028. Echter, is dit geen steun aan verlieslatende winkels, en kan dat? Dit zou ook oneerlijke concurrentie betekenen voor andere zelfstandigen. Niet zeker hoe wettig dat zal zijn. En dus blijft het conflict voortduren. 

Comments

Popular posts from this blog

(18l) Belgium, king Leopold II and Congo

(12z) Don't blame animals for the climate crisis

Extreme left joins extreme right over Ukraine. Hard to understand